Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Gasztronómiai útvonal a Kárpátok mentén

Logót talált a Kárpáti Gasztronómiai Örökség Hálózat
Nagyításhoz kattintson a képre

Befejeződött a Kárpáti Gasztronómiai Örökség által hirdetett logópályázat. A pályázatot az Európai Unió társfinanszírozásában, a Magyar-Szlovák-Ukrán-Román határon átívelő ENPI programon belül az ukrán Ivano-Frankivszk város Turisztikai Egyesülete és Polgármesteri Hivatala együttesen hirdette meg partnereivel: a román Ecologic Egyesülettel, Szatmárnémeti és Kassa régió Kereskedelmi és Iparkamarájával és a Szamos-Bazár Egyesülettel Panyoláról.

A logóversenyre négy országból érkeztek pályaművek, melyekből a zsűri az Ivano-Frankivszk-i Szergej Rimar tervét választotta győztesnek. A logó a Kárpáti Kulturális Örökség Hálózat hivatalos védjegyeként a Hálózat és partnerei anyagain ezentúl megjelenik és a hagyományos kárpáti gasztronómiai értékeket, termékeket, ételeket jelöli és népszerűsíti majd, megkülönböztető módon. Használhatják a hálózathoz csatlakozó, a hálózat által létrehozott kritériumrendszernek megfelelő hagyományos, kárpáti termékek készítői és forgalmazói: termelők, éttermek, szállodák és vendégházak is.

A logóverseny hivatalos eredményhirdetésére Ukrajnában, Ivano-Frankivszk városban kerül sor. A legtöbb szavazatot kapott logó készítője díjban részesül: a színvonalas Bukovel síközpontban eltöltött sítúra, az isztambuli Hotel Perulában egy hétvégi tartózkodás illetve egy szatmár-beregi gasztrotúra közül választhat.

A nyertesnek gratulálunk. Köszönjük a résztvevőknek a színvonalas pályaműveket és a szponzoroknak a nyeremények felajánlását: Alekszandr Sevcsenkó igazgató úrnak (Bukovel, www.bukovel.com), a Hotel Perulának (www.hotelperula.com) és a Vista Utazási Irodáktól Pálinkás Tamara marketingigazgatónak (www.vista.hu), illetve a Panyolai Szilvórium Kft-nek (www.panyolai.hu) és Panyola község önkormányzatának.


Bővebb információ: Okszana Fedorovics projektkoordinátor, tel.: +380342504605; email: office@taif.org.ua; web: www.taif.org.ua

Panyola, 2012. november 24.
Méhész Zsuzsa
projekt menedzser
Kárpáti Gasztronómiai Örökség Hálózat


2012. 10. 29.

Gasztroturizmus négy országon keresztül. A Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENPI Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 projekt pénzügyi támogatásával 2012 áprilisában kezdődött a Kárpáti Gasztronómiai Örökség Hálózat elnevezésű terv megvalósítása.

A program 5 területet kapcsol össze: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyét, az ukrán Ivano-Frakivszk régiót, Romániából Szatmárnémeti és Máramaros illetve a szlovák Kassa környékét. A hálózat célja a kárpáti gasztronómiai örökség megőrzése és népszerűsítése. Ennek érdekében felkutatják és összegyűjtik a régiók hagyományos élelmiszereit, turisztikai-gasztronómiai szolgáltatásait, helyi termékeit, eredeti receptjeit. A terv fókuszában egy olyan gasztronómia útvonal kialakítása áll, mely összekapcsolja az érintett területeket és amelyen végighaladva a látogató egyedi és eredeti gasztronómiai élményben részesül. A programba bekapcsolódnak a turisztikai és gasztronómiai képzéssel foglalkozó intézmények, a helyi termékek és kézműves élelmiszerek előállítói, az éttermek és turisztikai szolgáltatók.

Magyarországról a panyolai központú Szamos-Bazár Egyesület vesz részt a programban. Panyola helyi termékeivel, hagyományőrző rendezvényeivel és a felelős turizmus elveinek megfelelő fejlesztéseivel a terület egyik meghatározó szereplője. Az egyesület nevéhez kötődik az évente megrendezésre kerülő Panyolafeszt, mely idáig a helyi gasztronómiát mutatta be, 2013-ban azonban kibővül a határmenti területek gasztronómiai kínálatával.

A program magyarországi vezetője Méhész Zsuzsa a hazai gasztroturizmus meghatározó szereplője. Azt reméli, hogy a helyi, hagyományos ételek és termékek illetve a turizmus összekapcsolásával a kárpáti gasztronómiai útvonalat bejárók nem csak különleges nézőpontból – az ízek birodalmán keresztül – ismerkedhetnek meg a látnivalókban gazdag területekkel, de közvetlenül támogatják a helyi termelőket és hozzájárulnak az érintett területek identitásának erősítéséhez, hagyományainak megőrzéséhez is.